niedziela, 3 września 2017

Ciasto drożdżowe z jagodami.

  Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką, to kwintesencja smaku lata. Piekę je tylko w sezonie na jagody. Mrożone jagody nie nadają się do tego ciasta.
Ciasto ma przyjemny, maślany smak, z którym kontrastują kwaskowe jagody.
  To drożdżowe udaje się zawsze, więc nawet osoby początkujące upieką je z łatwością.

  Przy pieczeniu tego ciasta należy pamiętać o kilku zasadach, jakimi rządzi się ciasto drożdżowe. 
Jeśli będziesz je znać, drożdżowe zawsze się uda:

  • mleko powinno być letnie, gorące ,,zabije" drożdże,
  • roztopione masło należy wystudzić (z powodu jak wyżej),
  • ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, pod przykryciem, zimno lub przeciągi źle wpływają na drożdże,
  • warstwa owoców na cieście nie powinna być gruba, aby nie powstał zakalec.


Składniki ciasta:
  • 0,5 kg jagód
  • 0,5 kg mąki orkiszowej tortowej (lub pszennej)
  • 7 żółtek + 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 8 dkg świeżych drożdży
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
Przygotowanie:
  • Masło rozpuścić w rondelku i  pozostawić do wystygnięcia.
  • Podgrzać mleko, nie gotować powinno być tylko letnie.
  • W dużej misce wymieszać mleko, drożdże, żółtka, jajko, rozpuszczone masło, cukier, sól. Dobrze wymieszać, nakryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin.
  • Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i mieszać ciasto przez kilka minut.
  • Jagody opłukać na sicie pod zimną wodą, pozostawić na sicie do osuszenia.
  • Dużą blachę do pieczenia (25x36 cm) wysmarować masłem i posypać mąką.
  • Wyłożyć ciasto na blachę, delikatnie ugniatając ręką rozprowadzić je po całej foremce.
  • Wierzch ciasta obsypać równomiernie jagodami. 
  • Następnie przygotować kruszonkę, mieszając i rozgniatając ręką składniki do uzyskania, okruchów wielkości kaszy gryczanej.
  • Posypać jagody kruszonką, nakryć blachę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu ok. pół godziny, aby lekko wyrosło.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni i piec ciasto 45 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem z piekarnika i pozostawić w niej do wystygnięcia.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz