sobota, 2 września 2017

Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

Kolejny przepis to zupa pomidorowa, ale nie jest typowa zwykła, ponieważ jednym ze składników jest mleczko kokosowe. Połączenie dość nietypowe, ale zdecydowanie smaczne. Danie wychodzi przepyszne, że chętnie sięga się po dokładkę. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowała ! :)

Składniki:
100 g ryżu (użyłam basmati)
400 g pomidorów malinowych
1 szklanka bulionu warzywnego (przepis TUTAJ)
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1 cebula
2-3 łyżki oliwy
uprażone płatki migdałowe
bazylia
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy poszatkowaną cebulą i podsmażamy ciągle mieszając. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy je następnie w kostkę i dodajemy do garnka. Podsmażamy z cebulą. Po mniej więcej 5-6 minutach wlewamy bulion warzywny oraz mleczko kokosowe. Gotujemy 20 minut. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy ugotowany ryż, mieszamy do połączenia. Zupę jemy posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi i poszatkowaną pietruszką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger