niedziela, 3 września 2017

Zupa pieczarkowa - idealna

I kolejna propozycja na zupę to zupa pieczarkowa, jest pyszna i prosta w wykonaniu. Jeśli lubicie pieczarki, to spróbujcie koniecznie ! 


Składniki:
500 g pieczarek
70 ml śmietany 18%
1,2 l buliony warzywnego (przepis TUTAJ)
1//4 selera korzeniowego
4 ziemniaki
1 cebula
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z 1 łyżką masła i smażymy do odparowania wody. Marchew, korzeń pietruszki, cebulę i seler obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę.

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną cebulą, liście laurowe i ziele i chwilę smażymy. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy usmażone pieczarki i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wlewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger