piątek, 1 września 2017

zdrowe buraki - salatka do sloikow i jako przekaska


        Składniki

  • 3 kg buraki czerwone umyte ugotowane do miękkości,obrane
  • sok z kiszonych ogórków (na 3 kg buraków, sok z litrowego słoika kiszonych ogórków)
  • 2-3 łyżki miodu ,lub cukru
  • sól i pieprz do smaku



     Wykonanie: 
Buraki umyć ugotować al dente , ostudzić. Gdy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ,lub przystawka od maszynki do mielenia mięsa,maja taki zestaw do warzyw . Starte buraczki doprawić solą ,pieprzem, oraz miodem .
Wszystko dokładnie wymieszać ,na sam koniec dodać odcedzony sok z ogórków ( słoik jest na foto,standardowy słoik z ogórkami i odlany sam sok)
Wymieszać całość ponownie i pozostawić do przegryzienia smaku nawet na 2-3 godziny .
Napełnić słoiki i pasteryzować około 15-20 minut .
Takie buraczki moje dziecko zabiera ze sobą jako dodatek do drugiego śniadania. .:))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com