https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 01, 2017

Chaczapuri z szakszuką.






Witajcie :)

Lubię eksperymentować w kuchni, dzisiaj wpadałam na pomysł połączenia Gruzińskiego chaczapuri z Tunezyjską szakszuką.Pyszne pomidory duszone z cebulką na wierzchu z jajkiem zamknięte w drożdżowej łódeczce, po prostu pycha. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam :)

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

około 550 g mąki typ 550
1 szklanka ciepłej wody
25 g drożdży
80 g oleju
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru

2 cebule
3 duże mięsiste pomidory
1 łyżka suszonej bazylii
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
4 jajka
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
kawałeczek małej cukini  
4 plasterki sera żółtego


WYKONANIE :

Do miski wlewamy ciepłą wodę i kruszymy drożdże, dodajemy cukier i około 3 łyżek mąki dobrze mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia rozczynu. Następnie dodajemy resztę mąki i olej, zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 5 minut, ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnice oprószoną mąką i dzielimy na ile chcecie części, ja zrobiłam 4 porcje.Z każdego kawałka formujemy koło średniej wielkości i z dwóch przeciwnych stron rolujemy ciasto tworząc sztywny brzeg, końce zlepiamy i formujemy łódeczkę.
Pomidory myjemy i miksujemy na gęstą pulpę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy obraną cukinię pokrojoną w małe pół plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.Oprószamy solą i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pulpę pomidorową i przyprawy, dusimy na małym ogniu aż wszystko się zredukuje i będzie miękkie.Ma powstać gesty sos z wyczuwalną cebulą.Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Odstawiamy do przestygnięcia. Do podrośniętych łódeczek nakładamy pasek sera, masę i robimy w niej mały dołek,  wbijamy po jednym jajku. Wierzch oprószamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 30/35 minut na złoty kolor.
Chaczapuri można podać z sosem czosnkowym lub ketchupem, 
co lubicie. 
Życzę smacznego :)
Asia



 








 

4 komentarze:

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger