środa, 30 sierpnia 2017

Drożdżówka ze śliwkami



Drożdżówka ze śliwkami to już klasyka. Zawsze się uda, zawsze smakuje, i można zjeść jeszcze na ciepło - taka najsmaczniejsza. 
Dzieci i Pan mąż chcieli tylko spróbować i płowe zjedli, a to największy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;)
Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne. 
Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka. 
Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. 
W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam.
 
Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany
Przepis na duża blachę 40 na 30 cm
Ciasto drożdżowe
15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych
400-480 g mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka 
80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
1 kg śliwek połówek bez pestek
1 łyżkę bułki tartej
Kruszonka
180 g mąki pszennej
140 g brązowego cukru
130 g roztopionego masła
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Masło rozpuśćcie i połączcie z mąką cukrem i cynamonem. Rozetrzeć między palcami.
Wykonanie:
Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie wczesnej zaczyn drożdżowy. 
Suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką.
Mąkę z drożdżami połączyć z resztą składników i wyrobić ciasto. 
W trakcie wyrabiania dodawajcie masło. Dodajcie więcej mąki jeśli ciasto będzie za rzadkie. 
Dobrze zagniecione/ wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne i tak wyrobione ciasto włóżcie do wysmarowanej olejem miski i przykryjcie do wyrośnięcia na co najmniej 1 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem formę. 
Możecie lekko rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach. 
Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz