Ciasto na zimno z nektarynkami, łatwe do przygotowania, lekkie, smaczne.
PRZEPIS NA CIASTO NA ZIMNO Z NEKTARYNKAMI
Składniki na ciasto na zimno z nektarynkami:
100g herbatników
I warstwa:
2 nektarynki
1 galaretka pomarańczowa + 200ml wrzątku
200g jogurtu naturalnego
II warstwa
3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
5 nektarynek
1 łyżka cukru pudru
III warstwa
450g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
IV warstwa
2 nektarynki
garść borówek
1 galaretka brzoskwiniowa + 400 ml wrzątku
Jak zrobić ciasto na zimno z nektarynkami:
Tortownicę wykładamy folia spożywczą, na dnie układamy warstwę herbatników.
warstwa 1 : Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Nektarynki miksujemy na gładki mus z jogurtem, mieszamy z galaretką, wstawiamy na chwilę do lodówki. Tężejącą masę wylewamy na herbatniki, wstawiamy do lodówki do stężenia.
warstwa 2: żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy podgrzewają chwilkę z mikrofalówce.
Nektarynki miksujemy z cukrem na mus, dodajemy żelatynę, mieszamy. Delikatnie wylewamy na zastygłą pierwszą warstwę ciasta. Wkładamy do lodówki.
warstwa 3:
żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy podgrzewają chwilkę z mikrofalówce.
Jogurt ubijamy chwilkę mikserem by się napowietrzył z cukrem i aromatem, mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.
Delikatnie wylewamy na zastygłą drugą warstwę ciasta. Wkładamy do lodówki.
warstwa 4:
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku studzimy.
Ciasto dekorujemy kawałkami nektarynek i borówkami, polewamy kilkoma łyżkami galaretki i wstawiamy do lodówki by owoce w galaretce zastygły.
Na owoce wylewamy resztę tężejącej galaretki.
Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc (wtedy jeszcze lepiej się kroi i smakuje).