Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową

 Ciasto drożdżowe:
Drożdżowe ślimaki na słodko
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 70 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 100 g cukru pudru
  • Dodatkowo jeden słoik dżemu morelowego
  • Cukier puder do dekoracji
  • Szczypta soli


Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszać i poczekać aż zaczyn urośnie. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli, cukier – wszystko wymieszać. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn i żółtka. Wyrabiać ręką min. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Dodać stopione, wystudzone masło i dalej wyrabiać aż całe masło połączy się z ciastem, a masa będzie gładka, błyszcząca i będzie odchodzić o miski i ręki. Wtedy odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść w misce i wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, Chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować ciasto na prostokąt. Wierzch posmarować podgrzanym dżemem  morelowym pozostawiając jeden bok bez marmolady. Zwinąć ciasto jak roladę, a następnie ostrym nożem kroić w plastry na ok. 2 cm. Kromeczki ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w 180 st. C. Gotowe ślimaki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Udekorować listkami mięty.    



Komentarze