Kruche ciastka typu pieguski



Dziś będzie nie aż tak autorsko.

Otóż odkąd pamiętam, wykorzystuje jeden przepis na najlepsze ciastka na świecie.
Przepis nie mój, a Pani w nickiem "kayanis" który możecie naleźć TUTAJ.
Wieeeele razy modyfikowany, kombinowany, na wszystkie sposoby.
Bywały już z kokosem, kakao, skórką pomarańczową, migdałami,
Przewijały się fistaszki, orzechy laskowe, różniste czekolady i bakalie.
Smak jest zawsze nieziemski. Zapraszam na moje wyczyny z tym cudnym przepisem.
Na zdjęciach jest wersja z orzechami włoskimi oraz czekoladą Milką Oreo. Przyjaciel nazwał to "ciastkiem w ciastku" :D


Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2  łyżeczki sody
1 niecała szklanka cukru
1 kostka masła (miękkiego)
1 jajko
szczypta soli
według uznania:
mieszanka orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej)

Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei.


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy bądź delikatnie ucieramy do połączenia. Do masy maślano-jajecznej dodajemy powoli suche składniki i mieszamy
dokładnie. Na końcu wrzucamy pokrojone orzechy, posiekaną czekoladę i inne dodatki.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Są dwa sposoby na formowanie ciastek:
1. W rękach urabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszkę w odstępach. Tu ciastka wychodzą dość małe i "wyższe" - bardziej kopiaste.
2. Urabiamy kulki jak w punkcie pierwszym, a następnie spłaszczamy palcami i kładziemy na blaszkę, również w odstępach

Pieczemy 10-15 (duże do 20 minut) do lekkiego rumieńca na spodzie (ja piekłam na środkowej półce piekarnika) .
Z tej porcji wyszło mi 40 dużych ciastek.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz