niedziela, 27 sierpnia 2017

Sernik na zimno

Zostało mi jeszcze trochę borówek po pieczeniu drożdżówek.
Zrobiłam więc sernik na zimno z przezroczystą galaretką.
Ta galaretka ma to do siebie, że fajnie widać przez nią owoce.
Oczywiście możecie dać owoce jakie tylko chcecie, nie musi być borówka.
Na deser jak znalazł i bez pieczenia.

Ten piękny talerzyk jest od Galeria Cuda Świata - antyki&design


1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
400 g gęstej śmietany 12 %
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka wiśniowa
1 szk gorącej przegotowanej wody

2 przezroczyste galaretki o smaku winogronowym
750 ml gorącej przegotowanej wody
świeża mięta
ok. 1 szk borówki amerykańskiej

okrągłe biszkopty

Galaretkę wiśniową i pomarańczową dokładnie wymieszać w szkalnce wody.
Ser i śmietanę zmiksować a potem wlać do tej mieszanki chłodną galaretkę i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę.
Tortownicę wstawić do lodówki.
Gdy masa się ścina wymieszać przezroczyste galaretki i schłodzić.
Można zostawić do lekkiego stężenia.
Gdy masa w tortownicy się zetnie wyłożyć na nią miętę i borówki i zalać wszystko galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Podawać gdy przezroczysta galaretka się zetnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.