Naleśniki z suszonymi pomidorami, fetą i szpinakiem

Naleśnik ze szpinakiem

Naleśniki z farszem z suszonych pomidorów, szpinaku, pieczarek, fety i sera żółtego. Polecam podawać z sosem czosnkowym.

Z przepisu wychodzą 4 porcje.

Składniki:

  • 4 duże naleśniki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 łyżki fety
  • ok. 80 g żółtego, łagodnego sera
  • 100 g pieczarek
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Pieczarki pokroić w cienkie plastry i wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Przesmażyć na średnim ogniu.

Na patelnię dodać szpinak i wyciśnięty czosnek.

Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć na średnim ogniu, aż woda ze szpinaku odparuje.

Pomidory pokroić w drobne kawałki.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na rozgrzaną patelnię położyć naleśnika. Na środek wyłożyć starty ser, na to porcję szpinaku, kilka pomidorów i rozdrobnioną fetę.

Smażyć chwilę z jednej strony, następnie zawinąć i przekręcić na drugą stronę.

W ten sposób przygotować wszystkie naleśniki.

Podawać polane sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy: śmietanę i majonez wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i papryką.

Naleśnik ze szpinakiem 2

Jeden komentarz

  1. Cudowne naleśniki! Lekkie i na bardzo pożywne. 🙂
    https://julias-cooking.com/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.