sierpnia 26, 2017

Sernik na zimno z białą czekoladą i musem owocowym

    Czy można sobie wymarzyć cudowniejsze połączenie, niż połączenie sernika z białą czekoladą i owocami ?
Hmmm...może i można, ale po co szukać, skoro przepis na cudownie pyszny sernik na zimno macie na wyciągnięcie ręki.

Sernik na zimno z białą czekoladą jest niebywale kremowym sernikiem. Warstwa musu owocowego równoważy słodycz sernika i dodaje mu charakteru.

Przygotowanie takiego sernika nie jest zbyt pracochłonne, a i  nie wymaga wielkich umiejętności. Trzymajcie się receptury, a sernik na pewno się uda !

Do mojego sernika wykorzystałam zamrażarnikowe zapasy... Mrożone owoce z mieszanki kompotowej Poltino zdały egzamin.


sernik z białą czekoladą i musem


PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM OWOCOWYM




Składniki na sernik


Spód do sernika:
  • 300 g biszkoptów
  • 125 g masła
 
 
Masa serowa:

  • 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka lub naturalnego serka homogenizowaneg)
  • 200 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru


Mus owocowy:
  • 1 opakowanie mieszanki kompotowej Poltino ( 450 g )
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 galaretki, np. truskawkowe lub owoce leśne







Przygotowanie sernika



1. Biszkopty pokruszyć w malakserze lub rozkruszyć je za pomocą wałka.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.

Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 25 cm. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.

2. Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.


Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę -  zmiksować. 

Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. 
Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód biszkoptowy. 
Wstawić  do lodówki.

3. Owoce z mieszanki kompotowej rozmrozić, śliwki wypestkować.
Owoce przełożyć do garnka, wsypać cukier, wlać wodę i ustawić na małym palniku. Zagotować.

Zagotowane z cukrem owoce zmiksować na mus, za pomocą blendera. 
Tak przygotowany mus ponownie ustawić na palniku i zagotować.
Dodać galaretki, zdjąć z palnika i mieszać 2-3 minuty.

Mus odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie zimny, wylać go na sernik.

Sernik wstawić do lodówki na 6-7 godzin.



sernik z musem owocowym

sernik na zimno z czekoladą

sernik na zimno


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo