piątek, 25 sierpnia 2017

Ogórki kiszone w słoikach


Ogórki kiszone robi się w mojej rodzinie od kiedy pamiętam. Osobiście uwielbiam ich smak. Z ogórków kiszonych można również wyczarować wiele pysznych dań, np. zupę ogórkową. W poniższym przepisie staram się jak najdokładniej określić ilość składników, ale prawda jest taka, że ogórków dodaje się do słoików tyle ile się zmieści, więc nie trzymajcie się sztywno przepisu. Ważne jest to, aby na 1 litr wody dodać 1 pełną łyżkę soli.


Przepis na 7 dużych słoików.


SKŁADNIKI

  • około 3-4 kg ogórków gruntowych
  • 4 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • 7 niewielkich ząbków czosnku
  • 3 całe kopry wraz z łodygą i nasionami
  • korzeń chrzanu
  • 7 pełnych łyżek soli kamiennej (do przetworów, niejodowanej)


PRZYGOTOWANIE

Ogórki umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać z łupin i każdy pokroić na 3 części. Korzeń chrzanu podzielić na mniejsze kawałki. Do wody dodać sól i dobrze wymieszać.

Do umytych i osuszonych słoików wkładać kolejno: kawałek kopru, ogórki, kawałek korzenia chrzanu, czosnek. ponownie ogórki i na samą górę ponownie kawałek kopru. W każdym słoiku powinien znaleźć się jeden ząbek czosnku i kawałek chrzanu oraz z dołu i góry słoika powinien zostać włożony kawałek kopru. Tak przygotowane słoiki zalać słoną wodą, dobrze zakręcić i odłożyć w chłodne, ciemne miejsce do zakiszenia. Po około tygodniu ogórki będą małosolne, a po dwóch-trzech tygodniach będą już zakiszone.



Po lewej w słoikach znajdują się ogórki już zakiszone, zaś po prawej w słoikach znajdują się ogórki małosolne.




#MyVictorinox 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz