Ogórki konserwowe z papryką










Lato to czas by zrobić zapasy na zimę, a później mieć w zasięgu pyszne domowe 

przetwory. Ogórki z papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o 

lekko kwaśnym smaku będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. 





Składniki:
  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • 1,5-2 kg papryki czerwonej
  • 3-4 cebule
na każdy słoik 500 ml
  • 1 mały liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
zalewa

  • 2 L wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz wsypujemy gorczyce. Następnie wkładamy ogórki, paprykę i na wierzch plaster cebuli. Na koniec zalewamy wszystko przestudzona zalewą, zakręcamy słoiki. Na dno garnka dajemy ściereczkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do ich 3/4 wysokości. Od momentu zagotowania się wody pasteryzujemy (gotujemy) przez 7 mniejsze słoiki a większe przez 10 minut. Wyciągamy z garnka i układamy do góry dnem. Smacznego :)















Róbmy przetwory! Edycja 3.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);