Placuszki nadziane brzoskwiniami

Placuszki nadziane brzoskwiniami (1)Placuszki nadziane brzoskwiniami (2)Placuszki nadziane brzoskwiniami (3)

Dziś zapraszam Was na pyszny pomysł na śniadanie. Będzie syto, smacznie i owocowo. Póki mamy jeszcze dostęp do świeżych owoców powinniśmy z tego korzystać ile się da. Placuszki smakują dzieciom i dorosłych, a ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut. Spróbujcie.

Składniki:

    • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1 jajko M
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 brzoskwini (najlepiej twardszej)
    • 2 łyżeczki cukru kokosowego
    • około 1-2 łyżeczki oleju kokosowego (do smażenia)
    • do podania: cukier puder

Przygotowanie:

Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę.

W miseczce mieszamy gęsty jogurt naturalny, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy pokrojone w owoce, mieszamy.

Placuszki smażmy na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego. Smażymy na małym ogniu (1 łyżka masy = 1 placuszek). Warto pierwszą stronę smażyć pod przykryciem, wówczas łatwiej się je obraca (pamiętajmy, że są dobrze „nadziane” owocami).

Placuszki nadziane brzoskwiniami podajemy oprószone cukrem pudrem.

Smacznego

 
#MyVictorinox


Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz