Uwielbiam zapiekanki, bo można w nich wykorzystać właściwie wszystko, co mamy akurat w lodówce 😉
Przedstawiam przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem, kukurydzą i pieczarkami. Całość zalana sosem beszamelowym i posypana startym parmezanem.
Składniki:
- 150 g mięsa z piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- duża garść świeżego szpinaku
- 200 g makaronu penne
- 100 g parmezanu
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 100 g parmezanu
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pieczarki. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość.
Dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać szpinak i smażyć, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość.
Na patelnię dodać passatę pomidorową i kukurydzę. Całość dokładnie zamieszać i smażyć przez ok. 5 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z przygotowanym sosem.
Przełożyć do formy o wymiarach ok. 23 x 15 cm.
Przygotować sos beszamelowy.
Masło rozpuścić na patelni i mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz.
Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje.
Makaron zalać przygotowanym sosem.
Całość posypać drobno utartym parmezanem.
Piec ok. 10 minut w temp. 200°C.
mniam! 🙂
Nooo, wygląda fajnie, trudne jest ?
Zapiekanka jest bardzo łatwa do wykonania 🙂