środa, 23 sierpnia 2017

Pieczone młode ziemniaczki z lekką kołderką


Pyszna na obiad i na grilla lub po prostu na przekąskę-Ziemniaczki możemy upiec na grillu,lub w piekarniku-i potem nadziać-jak wolicie....

Dla mnie rewelacyjne,oczywiście dla męskiej części zjadających można wkroić trochę wędlinki,lub podać do mięs z grilla ale jak dla mnie pyszna są również jako samodzielne danie-polecam 

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki (w sezonie najlepiej młode)
  • 2 jajka
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek świeżych ziół np.natka pietruszki,szczypiorek,koperek,bazylia ,tymianek(co lubicie)
  • 100 g twarożku śmietankowego
  •  150 ml jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól,pieprz


Przygotowanie:
Ziemniaki zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok 1 godz.,lub wrzucamy w rozżarzony  węgiel i pieczemy do miękkości.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kosteczkę,rzodkiewki pokrój w półplasterki,zioła umyj i posiekaj drobno.
Twarożek utrzyj na gładką masę z jogurtem,dodaj jajko,rzodkiewkę,zioła i wyciśnięty czosnek,wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki rozwiń z foli lekko przestudź po nacinaj na krzyż,(posól ziemniaki!!) i do środka daj sporo naszego twarożku i gotowe!!
idealne do mięsa z grilla lub jako samodzielne danie-polecam gorąco!!





1 komentarzy

  1. Aż ślinka mi cieknie, tak ładnie się prezentują. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!