Ostatnio
będąc w sklepie zauważyłam śmietanę 42% i koniecznie chciałam spróbować zrobić
z niej masło. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło genialne! Wiadomo, że najlepiej
sprawdziłaby się śmietana od rolnika. Ale jak to mówią jak się nie ma co się
lubi, to się lubi co się ma :). Przepis jest banalnie prosty! Potrzeba tylko
jednego składnika.
Składniki:
śmietanka 42% - mocno schłodzona
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę
przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do momentu oddzielenia się
tłuszczu od maślanki (przy użyciu miksera zajmie to ok. 7-8 minut, a robota
kuchennego – 5 minut).
Po pojawieniu się kuleczek
tłuszczu i wydzielenia się maślanki przerywamy miksowanie. Odcedzamy
maślankę na sitku (można ją później wypić), masło opłukujemy w zimnej
wodzie i nadajemy kształt jaki chcemy uzyskać. Gotowe masło schładzamy w
lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz