środa, 23 sierpnia 2017

Zapiekanka mięsno-warzywna idealna na obiad

Na obiad idealnie sprawdzi się zapiekanka mięsno-warzywna pod ciągnącą się mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam!


Składniki:
6-7 średniej wielkości ziemniaków
1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych)
400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej)
100 g przecieru pomidorowego
1 cebula
100 g starkowanego sera mozzarella
1 mniejsza puszka kukurydzy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól do smaku
pieprz do smaku
sos beszamelowy (przepis TUTAJ)
oliwa

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 4-5 mm i odgotowujemy przez 10 minut. Następnie wodę zlewamy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebule, następnie dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy, dodajemy warzywa i chwilę dusimy. 
Następnie w brytfannie na spód układamy plastry ziemniaków, na to polewamy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy mięso z warzywami, oraz odsączoną kukurydzę na to ponownie warstwa ziemniaków, sos beszamelowy i i posypujemy obficie serem i zapiekamy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger