Ogórki małosolne na sucho

Znacznie delikatniejsze niż te w zalewie, bardziej chrupiące i pięknie zielone.

Składniki:
6 średniej wielkości ogórków gruntowych,
łyżeczka soli,
1/4 łyżeczki gorczycy,
2 ząbki czosnku,
kawałek chrzanu,
duży baldachim kopru (lub średniej wielkości pęczek koperku)

Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy.
Odcinamy końcówki.
Czosnek kroimy na plasterki, chrzan na mniejsze kawałki.
Do woreczka - najlepiej strunowego, wkładamy ogórki, zasypujemy solą, potrząsamy delikatnie, żeby rozprowadzić sól, a żeby woreczek nam nie przedarł się. Dodajemy pozostałe składniki.
Zamykamy szczelnie pozbywając się nadmiaru powietrza.
Wkładamy do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wyjmujemy i trzymamy jeszcze 20 godzin w temperaturze pokojowej.


Komentarze

  1. Bardzo fajna propozycja :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakem miłośnik ogórków małosolnych, takich nie jadłem. Muszę spróbować zrobić póki są jeszcze świeże ogórki gruntowe.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz