wtorek, 22 sierpnia 2017

Zupa grzybowa z kurkami





Ile domów tyle przepisów. Jedne w przepisie podają zupę z makaronem gdzie indziej bez mięsa. 
U nas z ziemniakami a moi panowie nie wybaczyliby mi zupy bez mięsnej wkładki :) A na dodatek pyszne chrupiące placki ziemniaczane :)

Składniki:

1 ćwiartka z kurczaka
400g kurki (grzyby)
4-5szt. średniej wielkości ziemniaki
300 g włoszczyzna w paskach
Około 2,5l wody
szczypta czosnku granulowanego
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 spora cebula
3-4 łyżki masła
śmietanka 30%
pęczek koperku

Przygotowanie:

Z mięsa oraz połowy włoszczyzny ugotować wywar, dodać przyprawy. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotować. W między czasie na patelni rozpuścić masło dodać drobno poszatkowaną cebulę, smażyć aż się ładnie zeszkli następnie przygotowane kurki. Duże pokroić drobniej, małe w całości. Razem smażyć przez kilka minut. Tak przygotowane kurki oraz pozostałą włoszczyznę dodać do gotującej się zupy i dalej gotować około 15 minut. Gdy zupa będzie już gotowa zabielić ją śmietanką oraz dodać drobno posiekany koperek. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz