poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Zupa szpinakowa.Odchudzamy.

Szpinakowa jest przyjemnie lekką, smaczną i łatwą w przygotowaniu zupą. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania.
Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym.



Składniki:

  • 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżki oleju lub masła
  • 3 łyżki śmietany do zupy 18% lub jogurtu naturalnego
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy)

  • sól do smaku

do podania zupy:

  • grzanki z bagietki  lub chleba tostowego
  • gęsty jogurt naturalny


Przygotowanie:
  • Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju.
  • Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion.
  • Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. 
  • Następnie dodać umyty szpinak i cukier. Gotować jeszcze 2 minuty.
  • Po wyłączeniu grzania pod garnkiem, dodać do zupy zgnieciony czosnek, śmietanę, sok z cytryny, pieprz zioowy. Zmiksować zupę za pomocą blendera. Przyprawić solą jeśli jest potrzeba.
  • Zupę podawać przybraną łyżeczką jogurtu i z grzankami.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda, a zielona zupa na czerwono białej kratce to piękne, kolorystyczne połączenie. Zupa szpinakowa zatem do zrobienia przed nami, pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń