Zupa dyniowa z ogórkami kiszonymi – dieta dr Dąbrowskiej

Zupa dyniowa z ogórkami kiszonymi tocokocham.com

Zupa jest wyjątkowo smaczna jak na wegańską i beztłuszczową. Neutralny smak dyni został mocno podkręcony przez ogórki kiszone. Zupa jest częściowo kremowa i częściowo treściwa. Minimarchewki, ogórki kiszone i suszone pomidory nadają chrupkości. To najlepsza z zup na diecie dr Dąbrowskiej, jaką ugotowałam i jadłam.


Składniki:
– 1/2 dyni Hokkaido
– 1 cebula,
– kawałek pora
– 2 garści jarmużu
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku
– pęczek zielonej pietruszki
– 1 opakowanie mrożonych mini marchewek
– 5 ogórków kiszonych, sok z ogórków
– kilka suszonych pomidorów

 

Wykonanie:
– Cebulę i por pokroić w plastry i podsmażyć na suchej patelni, posolić do smaku.
– Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku.
– Gotować 20 minut, dodać jarmuż i posiekaną pietruszkę, krótko zagotować.
– Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z ogórków. Zagotować z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami.
– Na koniec do gotowej zupy dodać pokrojone ogórki kiszone i obgotowane marchewki.

Zupa dyniowa z ogórkami kiszonymi tocokocham.com

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: