tarta

 

 

 

 

 

 

tarta

 

 

 

 

 

 

Lubię tarty a wy?

Danie typu tarta ma niesamowity potencjał – można nadziać je naprawdę wieloma składnikami w zależności od pory roku, od stanu naszej lodówki, od pomysłu.

Tarta to znakomity pomysł na obiad (w towarzystwie surówki), na kolację (w towarzystwie lampki wina), na imprezę (wśród innych zakąsek), na pierwsze czy drugie śniadanie (w towarzystwie kawy czy herbaty).

Lubię tarty na cieście pełnoziarnistym – są wtedy zdrowsze, bardziej pożywne, sycące na dłużej – i taka właśnie jest moja dzisiejsza tarta z warzywami

 

 

 

 

PRZEPIS NA TARTE Z WARZYWAMI

Składniki na tarte z warzywami:

ciasto:

300g mąki pełnoziarnistej – u mnie orkiszowa razowa typ 2000

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka tymianku

woda – tyle ile zbierze ciasto

 

farsz:

1 mała cukinia

1 marchew

2 cebule

400g jogurtu greckiego

1 jajko

2 ząbki czosnku

50g boczku wędzonego lub kiełbasy

1 łyżeczka tymianku

2 szczypty pieprzu

sól

 

 

Jak zrobić tartę z warzywami:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, tymianek i olej, mieszamy. Zaczynamy dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Musi wyjść gęste i zwarte. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę na tarte.

Cebule obieramy, siekamy w półplasterki i szklimy na oliwie, wykładamy warstwą na ciasto.

Cukinie myjemy, za pomocą obieraczki do warzyw lub temperówki kroimy w cienki makaron (można też nożem pokroić w cienką zapałkę). Tak samo postępujemy z marchewką.

Jogurt mieszamy z rozkłóconym jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wylewamy na cebulę do foremki z ciastem.

Na wierzchu układamy makaron z cukinii i marchwi oraz cienkie plasterki boczku czy kiełbasy, oprószamy przyprawami.

Pieczemy ok 60 min w 180st.

 

 

 

tarta