Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką
Składniki – ciasto drożdżowe:
Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 2 sztuki
Białko jaja – 1 sztuka
Masło – 3 łyżki
Cukier – ½ szklanki
Drożdże – 10g
Mleko – 1 szklanka
Sól – szczypta
Składniki - kruszonka:
Masło – 100g
Cukier – 100g
Mąka – 200g
Owoce - morele i śliwki węgierki
Wykonanie – ciasto:
Masło roztopić, a mleko
delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn
odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i
połączyć ją z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż
ciasto zacznie odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać
więcej mąki.
Wyrobione ciasto odstawić na
godzinę w ciepłe miejsce.
Wykonanie – kruszonka:
Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło i całość
wymieszać, tak aby powstały grudki.
Ciasto przełożyć na blachę i ułożyć na nim owoce pokrojone w
połówki. Całość posypać kruszonką.
Ciasto piec przez 45 minut (do suchego patyczka) w 180
stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz