niedziela, 20 sierpnia 2017

Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami pod kruszonką



Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką

Składniki – ciasto drożdżowe:

Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 2 sztuki
Białko jaja – 1 sztuka
Masło – 3 łyżki
Cukier – ½ szklanki
Drożdże – 10g
Mleko – 1 szklanka
Sól – szczypta

Składniki - kruszonka:

Masło – 100g
Cukier – 100g
Mąka – 200g

Owoce - morele i śliwki węgierki
 
Wykonanie – ciasto:

Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki.
Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Wykonanie – kruszonka:

Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło i całość wymieszać, tak aby powstały grudki.

Ciasto przełożyć na blachę i ułożyć na nim owoce pokrojone w połówki. Całość posypać kruszonką.
Ciasto piec przez 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz