sierpnia 19, 2017

Warstwowe ciasto ze śliwkami i bezą!






Ciasto ze śliwkami i bezą!

Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, długo myślałam, jakie zrobić, chciałam wymyślić coś nowego, zależało mi aby ciasto było lekko wilgotne w smaku, o korzennym aromacie, z dużą ilością konfitury ze śliwek. Postanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową, dwiema bezami i kremem na bazie kremówki. Jest pycha! Takie weekendowe ciacho, jak przyjdą goście!
Polecam!




PRZEPIS NA CIASTO:


składniki (mała bardzo wysoka tortownica)

-160 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki konfitury śliwkowej
- 90 g cukru
- 260 g mąki pszennej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią


Olej umieść w wysokim naczyniu, dodaj żółtka i zacznij powoli miksowwać blenderem (ale nie podnoś końcówki, tylko trzymaj przy samym dnie ciągle, aż masy się połączą), dodaj przyprawy, cukier, mleko i jogurt. Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą.
Dodaj masę z olejem całość wymieszaj.
Dodaj konfiturę ze śliwek i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Wprowadź do masy. Całość wylej do małej bardzo wysokiej tortownicy ( bądź do zwykłej średniej)

Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut. Pierwsze 35 minut temp. 160 stopni C, reszta 170 stopni C.
Do suchego patyczka.
Ciasto całkowicie studzimy. 
Kroimy na 3 blaty.

(samą górkę, odetnij i zjedz do kakao ;-) )


BEZA:


- 4 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i mąkę i ubij na sztywno.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia, odrysuj formą od ciasta dwa okręgi, rozprowadź bezę, wstaw do pieca.
Pieczemy pierwsze 10 min. 140 stopni C, potem godzina 110 stopni C.

Bezy studzimy całkowicie.


ŚMIETANKOWY KREM:


- 300 ml kremówki (30% tłuszczu)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 spore łyżki serka mascarpone
- łyżka proszku żelatyna

Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodaj, cukier puder i serek mascarpone.
Żelatynę, rozpuść w około 40 ml wrzątku, dodawaj do masy cienkim strumieniem ciągle ubijając. 




POWIDŁA ŚLIWKOWE 

(możesz użyć też dobrej jakości powideł ze sklepu)

- 600 g śliwek
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu

Śliwki rozprażmy na patelni z cukrem i przyprawami, ciągle mieszając. Z całej masy powinno Nam odparować co najmniej 1/3 masy. Powidła studzimy całkowicie.

dodatkowo: 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę rozpuść w 40 ml wrzątku, dodaj do powideł i wymieszaj. Masy używamy do przełożenia ciasta.


Składamy ciasto!

Ciasto kroimy na 3 blaty.

Pierwszy blat smarujemy powidłami śliwkowymi, 
układamy blat bezy, 
 krem, 
blat ciasta, 
krem, 
powidła
blat ciasta
powidła
krem
powidła
na sam wierzch beza.

Jeśli zostanie Ci troszeczkę kremu możesz posmarować ciasto dookoła.


Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki, aby masy z żelatyną mogły stężeć, a całe ciasto przesiąkło aromatem śliwek. 
Gotowe!

Przepyszne!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI