Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kremowe sosy. Zwłaszcza w połączeniu z makaronem. Dziś mam dla Was przepis na kremowe spaghetti z cukinią, które jest w sumie taką delikatną wariacją na temat bolognese 😉 Dzięki serkowi nasz sos nabiera delikatnej konsystencji, a odrobina bazylii nadaje mu cudowny smak. Znudził Ci się zwykły makaron? To jest rozwiązanie właśnie dla Ciebie! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, nie pożałujecie! 🙂
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 250 g mięsa mielonego
- 400 g krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 cukinia
- 100 g serka typu cream cheese
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki tymianku
- kilka liści bazylii
- sól pieprz
- oliwa
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy mięso. Przyprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i całość dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy serek i wszystko dokładnie mieszamy, aż nasz sos nabierze jednolitego koloru. Doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Liście bazylii siekamy, dodajemy do naszego sosu i całość gotujemy jeszcze ok. minutę. Do naszego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę do podgrzania się makaronu. Gotowe!
aż pachnie przez monitor – jestem chyba uzależniony od makaronu, chętnie wypróbuję z cukinia bo ostatnio ją do wszystkiego dodaję.
ja właśnie też 😀 uwielbiam cukinię <3
Ja też ostatnio szaleję z cukinią, więc chętnie wypróbuję! 🙂