sobota, 19 sierpnia 2017

Muszle nadziewane kurkami w sosie

Letni obiad z kurkami w roli głównej. W tym roku kurki obrodziły, co prawda nie moje zbiory ale cieszę się i tak ich smakiem. Moje ulubione grzyby z kuskusem w muszlach makaronowych i pomidorach są pyszne.

















200 g makaronu muszle
40 dkg kurek
2 cebule
750 ml przecieru pomidorowego
tymianek świeży
bazylia świeża
sól, pieprz
oregano
15 dkg boczku wędzonego
1/2 szklanki kaszy kuskus
2 ząbki czosnku
papryka wędzona
koper świeży
10 dkg sera żółtego
olej rzepakowy


Makaron muszle gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam na talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek który przesmażyłam na patelni, pokrojony koper, sól, pieprz, starty ser żółty i mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos pomidorowy. Muszle nadziewam farszem i układam w sosie, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuje koperkiem i kilkoma kurkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz