Bez kategorii Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę

Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – kolejny HIT w sezonie ogórkowym i przetworów na zimę. Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 500ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – Składniki:

Składniki podstawowe:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 400 g marchewki
  • 2 litry wody
  • 50 g soli gruboziarnistej

Składniki na zalewę:

  • 600ml wody
  • 400g cukru
  • 400ml octu 10%

Dodatkowo do każdego słoika:

  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • pół łyżeczki gorczycy

sałatka szwedzka z ogórków

Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy).
  2. Marchewkę również pokroić w plasterki.
  3. Przygotować roztwór soli z 2 litrów wody i 50g soli. Zalać nim ogórki, przemieszać i zostawić na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Następnie zlać solankę z ogórków i odcedzić je na durszlaku.
  4. Przygotować suche słoiki (u mnie 6 słoików po 500ml każdy), do każdego rozdzielić po równo po kilka plasterków marchewki oraz powrzucać wyżej wymienione (przy składnikach) przyprawy. Następnie powkładać ogórki.
  5. Składniki na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować, a następnie gorącą zalewą zalać słoiki z ogórkami. Dobrze zakręcić.
  6. Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 15 minut.
  7. Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!

Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.

sałatka szwedzka z ogórków

4.4 / 5 ( 141 głosów )

3 thoughts on “Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę”

  1. Super, podawanie składników w ml lub wagowo w gramach -to jest solidne podejście do przepisu, bardzo lubię takie przepisy , bo wiem że będą tak smakować jak założyła autorka przepisu , niestety najczęściej spotykam się z podawaniem ilości składników w odniesieniu do szklanek l łyżek.
    pozdrawiam

  2. wszystko pieknie tylko wole przepisy domowe nie ml czy gramy, ale szklanke czy lyzke, nie kszdy ma wage czy miarki z podzialka

    1. Tylko, że “ML” łatwo sobie zamienić na szklanki jakie ma się w domu :) A zaczęłam pisać w ML czy gramach po tych jak ludzie używali różnowymiarowych szklanek i wychodziły cuda na kiju ;) bo jedni mieli szklanki pod ręką 200ml, kolejni 250, inni 350… i całkiem nieświadomie używali mniejszych lub większych szklanek ;) a łyżka soli rozpuszczona w 200, czy 350ml, zamiast w 250ml, to już całkiem inne proporcje i smak ;)
      Więc jak ktoś ma szklanki 250ml, to myślę, że to nie problem policzyć sobie,że zawarte w opisie 500ml to dwie szklanki, 375ml = to 1,5 szklanki itd ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here