Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – kolejny HIT w sezonie ogórkowym i przetworów na zimę. Z podanych składników wyszło mi 6 słoiczków po 500ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – Składniki:
Składniki podstawowe:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 400 g marchewki
- 2 litry wody
- 50 g soli gruboziarnistej
Składniki na zalewę:
- 600ml wody
- 400g cukru
- 400ml octu 10%
Dodatkowo do każdego słoika:
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- pół łyżeczki gorczycy
Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę – Wykonanie:
- Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (najlepiej za pomocą szatkownicy).
- Marchewkę również pokroić w plasterki.
- Przygotować roztwór soli z 2 litrów wody i 50g soli. Zalać nim ogórki, przemieszać i zostawić na 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Następnie zlać solankę z ogórków i odcedzić je na durszlaku.
- Przygotować suche słoiki (u mnie 6 słoików po 500ml każdy), do każdego rozdzielić po równo po kilka plasterków marchewki oraz powrzucać wyżej wymienione (przy składnikach) przyprawy. Następnie powkładać ogórki.
- Składniki na zalewę wymieszać ze sobą, zagotować, a następnie gorącą zalewą zalać słoiki z ogórkami. Dobrze zakręcić.
- Na dno garna wyłożyć ściereczkę, poukładać słoiki i zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i od momentu zagotowania pasteryzować przez około 15 minut.
- Wyjąć słoiki z garnka, poukładać do góry dnem, przykryć ręcznikiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia (wyjmując słoiki nie łapać za nakrętki, ponieważ mogą się rozszczelnić!). Smacznego!
Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Super, podawanie składników w ml lub wagowo w gramach -to jest solidne podejście do przepisu, bardzo lubię takie przepisy , bo wiem że będą tak smakować jak założyła autorka przepisu , niestety najczęściej spotykam się z podawaniem ilości składników w odniesieniu do szklanek l łyżek.
pozdrawiam
wszystko pieknie tylko wole przepisy domowe nie ml czy gramy, ale szklanke czy lyzke, nie kszdy ma wage czy miarki z podzialka
Tylko, że “ML” łatwo sobie zamienić na szklanki jakie ma się w domu :) A zaczęłam pisać w ML czy gramach po tych jak ludzie używali różnowymiarowych szklanek i wychodziły cuda na kiju ;) bo jedni mieli szklanki pod ręką 200ml, kolejni 250, inni 350… i całkiem nieświadomie używali mniejszych lub większych szklanek ;) a łyżka soli rozpuszczona w 200, czy 350ml, zamiast w 250ml, to już całkiem inne proporcje i smak ;)
Więc jak ktoś ma szklanki 250ml, to myślę, że to nie problem policzyć sobie,że zawarte w opisie 500ml to dwie szklanki, 375ml = to 1,5 szklanki itd ;)