czwartek, 17 sierpnia 2017

Kurczak z camembertem i pietruszką w kremowym sosie

Wy na pewno też macie takie dni, że kompletnie nie wiecie co zrobić na obiad. Wtedy pozostaje tylko opcja - ,,sprawdź co masz w lodówce?". No i co było? Znalazłam ser camembert, serek topiony, pęczek natki pietruszki i czekający filet z piersi kurczaka. Na szybko przygotowałam taki obiad! A smak zaskoczył mnie samą!
Kruche i rozpływające się w ustach mięso nadziane pietruszką i serem camembert. Do tego kremowy sos na bazie mleka i serka topionego. Rewelacyjny obiad!




1 podwójny filet z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Przyprawa curry
Ostra papryka
60 g sera camembert z ziołami
½ pęczka natki pietruszki

Sos:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki pszennej
ok.1 szklanka mleka
60 g kremowego serka topionego
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa

Filet z piersi kurczaka przecinamy na pół. Staramy się aby nie przeciąć go do końca. Musi nam powstać taka kieszonka. Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki sera camembert. Mięso układamy w wysmarowanym do pieczenia naczyniu żaroodpornym. 
Sos:
Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż powstanie nam jasna zasmażka. Dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Dodajemy kawałki serka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem przez 45-50 minut w 190*C (termo obieg).
Podajemy z kaszą lub frytkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz