Gołąbki bez mięsa
Gołąbki, mimo że czasochłonne w przygotowaniu, są idealną propozycją na obiad o każdej porze roku. Dzisiaj proponuję Wam gołąbki z farszem z soczewicą, która bardzo dobrze radzi sobie z zastąpieniem smaku mięsa. Mój sos głównie składa się z pomidorów i czerwonej papryki – jest on niesamowicie prosty i szybki, czyli idealny kiedy samo zwijanie gołąbków zajmie nam już sporo czasu 🙂Przepis na gołąbki bez mięsa krok po kroku
składniki
Gołąbki:
- 1 duża kapusta
- 0,5 szklanki ryżu (u mnie brązowy)
- 0, 5 szklanki kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki soczewicy (najlepiej zielonej, ale możesz też użyć czerwonej)
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 4 szklanki gorącej wody
- przyprawy i zioła – sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek
- osolona woda do sparzenia liści kapusty
Sos:
- 4 – 5 dużych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, bazylia
przygotowanie
- Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach kapustę wyciągnij i spróbuj zdjąć wierzchnie liście – tak, aby się nie połamały. Powtarzaj tę czynność, aby zdjąć jak największą ilość liści.
- Następnie z każdego liścia skrój zgrubienia. Włóż je ponownie do gotującej się wody i gotuj około 15 minut – skróci to czas pieczenia gołąbków.
- Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – ryż, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, soczewicę i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry i ulubione przyprawy. Gotuj do momentu wsiąknięcia wody (około 15 minut). Następnie przykryj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż. Następnie dodaj ją do reszty składników i wymieszaj, całość odpowiednio dopraw. Farsz gotowy! 🙂
- Kiedy liście i farsz ostygną możesz zacząć zawijanie gołąbków. Na środek każdego z liści daj 2 – 3 łyżki farszu, następnie przyłóż go dolną częścią liścia, zawiń boki do środka i na koniec zwiń górną część liścia. Gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na spód możesz dać kilka liści oraz trochę tłuszczu.
- Gołąbki daj do piekarnika na około godzinę. Po tym czasie zalej je sosem (przepis znajdziesz poniżej) i piecz kolejną godzinę – sprawdzaj kiedy liście będą miękkie. Gołąbki możesz również gotować, jednak zajmie to więcej czasu.
- Jeśli gołąbki chcesz zamrozić po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną.
Przygotowanie sosu:
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Paprykę pokrój w kostki.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos – jeśli Twój blender nie poradzi sobie z surową papryką wcześniej gotuj ją około 5 minut, aby zmiękła.
- Na koniec sos możesz jeszcze doprawić.