sierpnia 17, 2017

Zupa z fasolki szparagowej

Szukając nowych pomysłów i inspiracji na warzywne zupy wpadłam na pomysł by zrobić ją z jednego z moich ulubionych warzyw - fasolki szparagowej:). Zupa jest delikatna w smaku. 


500g fasolki szparagowej
200g żeberek
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz, papryka słodka 

1. Żeberka zagotowujemy w 2 litrach wody, usuwamy szumowiny. Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze części. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Por, cebulę, koper i czosnek siekamy. Dodajemy warzywa. Gotujemy przez około 1h na małym ogniu.
2. Do zupy dodajemy mąkę rozrobioną w śmietanie z odrobiną zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Gotujemy jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypujemy świeżym koprem. 



1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zupy, nie mówiąc o tym jak kocham fasolkę. Lekko, apetycznie, pięknie, a w smaku tak aksamitnie... I ten koperek na koniec jak przysłowiowa kropka nad i... Ależ mi smaku narobiłaś! ♥

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP