Uwielbiam zatrzymywać smak lata na dłużej, dlatego co roku staram się przygotować chociaż kilka słoiczków dżemu. W tym roku nie wyrobiłam się w sezonie truskawkowym i jagodowym, ale za to mam przepyszny dżem brzoskiwniowo-nektarynkowy. W zimie będzie stanowił idealny dodatek do owsianki na śniadanie, lub gofrów na deser :)
- 1,2 kg nektarynek
- 1 brzoskwiń
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Owoce obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku z grubym dnem, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na około godzinę.
Dodajemy sok z cytryny i gotujemy aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
Gorące przelewamy do wyparzonych słoiczków i od razu mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy 10 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy