Sałatka z wędzoną rybą

sałatka z makreli













Bardzo prosta w wykonaniu sałatka, doskonała do pracy i na imprezy. 
Można użyć jakiejkolwiek wędzonej ryby o zwięzłym miąższu - dorsz, makrela, itp. 
A smak wart zachodu - lekko rybne, lekko słodkie i chrupiące danie.

Składniki:

1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g
2 średnie ziemniaki
1 puszka kukurydzy
2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa
3 spore ogórki konserwowe
1 duże jabłko - najlepiej champion lub inne, podobnie kruche i słodkie
mały pęczek szczypiorku
majonez
gęsty jogurt
musztarda kremska
ewentualnie sól i pieprz

Ziemniaki ugotować z mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Rybę obrać ze skóry, wyciągnąć wszystkie ości i porwać na niewielkie kawałki.
Ogórki, jabłko i cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek.
Przygotować sos: wymieszać ze sobą 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu i 1 łyżkę musztardy.
Zalać sałatkę sosem i wymieszać całość. Można ewentualnie doprawić pieprzem i solą, przy czym z solą należy uważać ponieważ ryba i majonez były słone.

Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego 😋

Komentarze