wtorek, 15 sierpnia 2017

MINI TARTY Z KAJMAKIEM I BANANAMI

Banany doskonale komponują się z kruchą tartą, słodkim kajmakiem i bitą śmietaną.
Deser doskonały do kawy.

 

 

 

SKŁADNIKI

na 6 tartaletek:
Ciasto:
1 ¼ szkl. mąki krupczatki,
150 g masła,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
2 łyżki zimnej wody,
1 żółtko

Krem:
250 ml kremówki,
1 opakowanie śmietan-fix,
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
½ puszki kajmaku,
1-2 banany,
sok z cytryny,
wiórki czekoladowe do posypania

WYKONANIE

Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.

Na spód tartaletek nakładamy kajmak, następnie układamy plastry banana, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Schładzamy w lodówce.



1 komentarz:

  1. jaki ciekawy pomysł na tartę! :D z chęcią wypróbuję w weekend :D <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń