wtorek, 15 sierpnia 2017

Zupa krem z cukinii z czosnkowymi grzankami

Jeżeli na naszym stole goszczą zupy, to najczęściej goszczą one w formie kremu – nie tylko ze względu na swoją prostotę, ale głównie ze względu na wspaniały smak i na możliwość wykorzystania wszelkich dobroci, które przynosi nam sezon. Wystarczy przygotować bazę, którą stanowi dobry warzywny bulion (nie ukrywam faktu, że czasami ułatwiam sobie życie i korzystam z szybszej wersji w postaci dobrych ekologicznych kostek bulionowych). Konsystencja zupy jest delikatna i aksamitna, i prosi się o nieco bardziej chrupkie towarzystwo. Grzanki czosnkowe będą więc idealne.


Składniki:
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża lub 2 małe cukinie (około 350g)
500ml warzywnego bulionu
sól i pieprz do smaku

1 bagietka
1 łyżeczka oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny
1 ząbek czosnku


Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj czosnek, a po chwili cukinię. Podsmaż całość jeszcze 3 minuty i zalej ciepłym bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Aby przygotować grzanki rozgrzej piekarnik do 180ºC. Olej kokosowy lub margarynę połącz ze startym czosnkiem. Bagietkę pokrój i każdą kromkę posmaruj cienką warstwą czosnkowego oleju. Ułóż na wyłożonej papierem blasze i wstaw do piekarnika na 5-7 minut.

Ciepłą zupę przelej do miseczek i podawaj w towarzystwie przygotowanych grzanek.


4 porcje

2 komentarze:

  1. Te grzanki wygladają perfekcyjnie i tak kusząco ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie spróbowałam; jest BARDZO... jak to dobrze, że Bóg wymyślił cukinie...

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP