Recent Posts

wtorek, 15 sierpnia 2017

Krem z pomidorów z soczewicą i pieczoną papryką

Przedstawienie w roli głównej z pomidorami czas zacząć. Oczywiście pomidory są już od miesięcy, ale te moje własne od kilku tygodni. Dojrzewają aż miło popatrzeć. Dzisiaj przedstawiam lekką ale i też pikantną zupę krem z pomidorów. Polecam bo jest naprawdę smaczna.



Składniki:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ małej (pojedynczej piersi z kurczaka)
  • 800 wody
  • Sól
  • Czerwona ostra mielona papryka
  • Ziołowa przyprawa do rosołu
  • Natka pietruszki
  • Orkisz (ziarno ekspandowane)






Wykonanie:

Pokrojonego fileta z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy ziołowej. Paprykę kroimy na 4 części i pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w temp. 180 o C. Po upieczeniu odstawiamy aby wystygła (najlepiej przykryć aby skórka się zmarszczyła, lepiej potem schodzi). Później obieramy i kroimy w paseczki. Pomidory parzymy, również usuwamy z nich skórkę. Kroimy na części i dodajemy do wywaru wraz z cebulą i czosnkiem . Gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy. Następnie dodajemy ½ puszki odsączonej soczewicy i pokrojoną paprykę. Zagotowujemy i doprawiamy ostrą papryką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i ziarnem orkiszu. SMACZNEGO.

1 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Zacna zupka. Zapraszam do dodania jej do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

Prześlij komentarz