wtorek, 15 sierpnia 2017

Sos do dania chińskiego na zimę


Hej!
To jest najlepszy sos słodko - kwaśny na zimę. Nie przesadzam, jeśli już go macie, to danie chińskie gotowe. Można podawać bez mięsa, ale też jest wyborny ze smażoną piersią. Wystarczy tylko usmażyć mięso i dodać sos.

Potrzebujemy:

  • 2 i ½ kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • ½ kg marchewki
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżki soli
  • kilka ziaren pieprzu


Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie plasterki, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku smażymy na oleju wszystkie warzywa około 20 minut (pamiętamy aby mieszać). Następnie dodajemy ocet, cukier i przyprawy, wszystko zagotowujemy. Gorące przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną. Smacznego.


2 komentarze:

  1. czy słoiki trzeba pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba. Wystarczy zamknąć gotujące warzywa w słoiku i postawić do góry dnem by ostygły.

      Usuń