kluski_slaskie

 

 

 

 

 

 

kluski_slaskie

 

 

 

 

 

Lubicie kluski śląskie?

Moja rodzina przepada za ich smakiem a ja lubię je, za ich prostotę przygotowania, minimalizm składników i praktyczność – są świetnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu.

Jak zrobić kluski śląskie? Bardzo łatwo – wystarczą ugotowane ziemniaki i mąką ziemniaczana.

Zachęcam was do przygotowania tych ślicznych kluseczek z burakiem pieczonym.



 

 

 

PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z BURAKAMI

Składniki na kluski śląskie z burakami:

0,5 kg ugotowanych ziemniaków

2-3 buraki pieczone – zobacz Jak upiec buraki

mąka ziemniaczana

 

 

Jak zrobić kluski śląskie z burakami:

Ziemniaki ugotowane i ostudzone  oraz buraki, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa.

Do ziemniaków z burakami dodajemy mąkę ziemniaczaną (masę ziemniaczaną wkładamy do miski, wyrównujemy, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce nasypujemy maki ziemniaczanej), wyrabiamy zwarte ciasto.

Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.

Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 1 minutę od wypłynięcia na wierzch.

 



 

kluski_slaskie