poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Kalafior gotowany w mleku

Jeśli lubicie kalafiora, to polecam takie jego gotowanie. W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła samodzielna potrawa, czy składnik sałatki.


Składniki:

1 kalafior około 1,2 kg
1 szklanka mleka
3 łyżeczki masła
3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
papryczka chili 


Przygotowanie:

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do garnka. Dodać wodę i mleko tak, aby płyn zakrywał warzywo,posolić. Gotować na średnim ogniu około 15 minut. Lubię gdy jest al dente. 

Podawać z bułką tartą przyrumienioną na masełku, posypany świeżym plasterkami chili. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Robie kalafiora smażonego, ale ten wyglada fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. i tylko szklanka mleka wystarczy? sprawdzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plus woda oczywiście, aż do zakrycia warzywa,tak jak napisałam. Pozdrawiam i czekam na info jak smakowało.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...