Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą
Idealna
pizza nie musi być wcale pracochłonna.
Dobre
ciasto,kilka dodatków i gotowe.
Pizza
to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata
„znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją”
coraz dziwniejszymi dodatkami.
Chociaż
proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z
dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać!
Składniki
-250
g mąki
-sól
-120
ml wody o temperaturze pokojowej
-1
łyżeczka suchych drożdży
- oliwa z oliwek
- sos pomidorowy
- kabanos pieczony u mnie Henryk Kania
- mozzarella, u mnie 2 kulki
- świeży koperek
- włoska gotowana szynka
- kawałek ulubionego żółtego sera
Rozpuść
drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy
i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na
około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w
chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
Rozgrzej
piekarnik do 230 stopni, uformuj rękami pizzę. Podziub ciasto
widelcem, posmaruj oliwą z oliwek,sosem pomidorowym i połóż na pizzy swoje
ulubione dodatki. U mnie jak wyżej, na koniec kabanosy .Piecz na
kamieniu lub specjalnej kratce do pizzy.
Po
około 15 minutach pizza powinna być gotowa.
Posyp
koperkiem. I gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!