Pierogi z borówkami i sosem kokosowym

Pierogi z owocami lata, tym razem z borówką amerykańską. Polane słodkim sosem jogurtowym z kokosem. Idealne na letni, lekki obiad.

CIASTO NA PIEROGI:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki gorącego mleka
  • szczypta soli
  • ok 300 g borówek amerykańskich
  • cukier
SOS KOKOSOWY:
  • 400 g śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 min. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy 5 cm. Nakładać na każdy krążek po parę borówek, odrobinę cukru i zlepiać pierogi. Jeżeli borówka jest słodka nie ma potrzeby dodawać cukru. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 min licząc od momentu wypłynięcia.

Śmietanę rozetrzeć z cukrem i wiórkami kokosowymi w ilości według własnego smaku. Sos kokosowy podać razem z gorącymi pierogami posypując całość wiórkami i świeżymi borówkami. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.