1 sierpnia 2017

Mega czekoladowe ciasto z cukinią



Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z cukinią. Zachwyci największych łakomczuchów mocno czekoladowych ciast. Nikt nawet nie odgadnie, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia. Polecam !

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 250 g cukru 
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i zmiksować.
Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą cukinię i gorzka czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.

Smacznego 😊





Dziękuję 💓
#ciasto#czekoladowe#cukinia#ciastozcukinia




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz