Grillowana szynka w miętowej marynacie

Grillowana szynka w miętowej marynacie

Moja prababcia mawiała: “Jak się spieszysz, to sobie usiądź”. To sobie usiadłam i udaję, że czas się zatrzymał 😉 To nic, że salon w tym momencie przypomina połączenie kanciapy malarza pokojowego z polem namiotowym. Na liście rzeczy do zrobienia, punktów z każdym dniem przybywa, a nie ubywa. Do tego jeszcze przerwa w przedszkolu, wizja potrójnego pieczenia tortu urodzinowego, kompletowania wyprawki na nowy rok szkolny i remontu. To nic, jakoś to się ogarnie 😉 Teraz mam chwilę dla siebie, a dla Was… kawałek mięsiwa z grilla. Do marynaty wykorzystujemy świeże zioła, ale nie bazylię czy rozmaryn, a miętę. Specyficzne to połączenie i nie każdemu może pasować. Jednak w połączeniu ze skórką i sokiem z cytryny dodaje mięsku lekkości i aromatu. Pogoda jeszcze ma być dla nas łaskawa, także rozpalajcie swoje grille i kładźcie na nich szynkę w miętowej marynacie 🙂

Grillowana szynka w miętowej marynacie

Składniki:

  • ok. 500 g szynki
  • ok. 70 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka brązowego cukru Muscovado
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do szerokiej i płytkiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier, ocet, skórkę oraz sok z cytryny. Ząbki czosnku rozgniatamy, obieramy i niepokrojone dodajemy do marynaty. Gałązki mięty myjemy, osuszamy, odrywamy liście, które następnie drobno siekamy. Dodajemy do reszty składników, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm i wkładamy je do miski. Dokładnie pokrywamy każdy kawałek marynatą. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso smażymy z obu stron na grillu, do momentu aż lekko zbrązowieje. Możemy od czasu do czasu podlać mięso pozostałą marynatą.

Oryginalny przepis pochodzi z książki “Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania”

Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *