środa, 9 sierpnia 2017

Zupa szpinakowa z miętą

To najszybsza zupa kremowa jaką kiedykolwiek zrobiłam. Jeśli tylko ma się świeży szpinak. Inaczej w czas przygotowania należy wliczyć rozmrażanie. Swój mrożony szpinak wyjęłam wieczorem z zamrażarki do lodówki. W momencie przygotowywania był już rozmrożony.

Składniki:

paczka rozmrożonego szpinaku
(lub świeży)
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy 1 łyżka
litr bulionu
sól i pieprz
gałka muszkatołowa

dodatki: listki mięty, małe kuleczki mozzarelli, kiełki - do wyboru jakie macie, grzanki czosnkowe, czips ziemniaczany lub z boczku i co Wam jeszcze do głowy przyjdzie.

Przygotowanie:
Do gorącego oleju dodaj zmiażdżony czosnek, dodaj szpinak. Duś chwilkę. Wlej gorący bulion i gotuj 5 minut. Zmiksuj i dopraw. Dodaj dodatki jakie chcesz.


14 komentarzy:

  1. no rzeczywiście zpa ekspresowa! poczęstuj miseczką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do wypróbowania, pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięta to doskonały dodatek do takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne połączenie! Nie wiedziałam, że szpinak pasuje z miętą. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa w 5 minutek, rewelacyjny pomysł 😍

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być cudownie orzeźwiająca i pyszna zupa.
    Piękny pomysł na lato!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, takiego kremu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka zupa to samo zdrowie! :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolor kremu. Bardzo lubię szpinak i często robię z niego zupy. Jednak na pomysł takiego kremu nie wpadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba tylko raz jadłam zupę ze szpinaku - muszę sobie przypomnieć ten smak:)

    OdpowiedzUsuń