Wszyscy na pewno znają sałatkę caprese. To prosta sałatka pochodząca z Włoch, składająca się z mozzarelli i pomidorów układanych na przemian, z dodatkiem oliwy, przypraw i bazylii. Nieskomplikowane, a zarazem bardzo smaczne połączenie typowo włoskich smaków. Dziś idziemy o krok dalej! Co powiecie na caprese w wersji pieczonej? 😉 Mam dla Was przepis na tartę z pieczonymi pomidorami, rozpływającą się mozzarellą i aromatyczną bazylią. Kto spróbuje? 😉
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 dużych pomidorów mięsistych
- 300 g mozzarelli
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 jajko
- sól pieprz cytrynowy
- oliwa
Sposób wykonania:
- Pomidory myjemy i kroimy w ok. 1cm plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i lekko studzimy. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.
- Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym boku zaginamy ok. 1cm kawałek ciasta tworząc "ramkę". Środek ramki wykładamy na zmianę pomidorami i mozzarellą. Skraplamy je oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyciągamy naszą tartę z piekarnika i dekorujemy posiekanymi liśćmi bazylii. Serwujemy ciepłe. Gotowe!