wtorek, 8 sierpnia 2017

Zupa jarzynowa z jarmużem

Zupa jarzynowa dostarcza mnóstwo witamin! Już od kilku dni chodziła za mną i musiałam ją w końcu zrobić. Do takiej zupki możemy wykorzystać wszystkie warzywa jakie tylko mamy w domu. Zupa jarzynowa to świetny sposób na wyczyszczenie zamrażarki z przeróżnych warzyw. Im więcej różnego rodzaju warzyw w zupie tym jest bardziej smaczna. Do mojej zupy dodałam również jarmuż, który zalegał mi w lodówce. Wyszła bardzo smaczna zupka, którą podałam ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem, tak lubię najbardziej!


Składniki:
ziemniaki 3 szt,
kalafior 200 g,
jarmuż 100 g,
marchew 2 szt,
fasolka szparagowa 100 g,
seler naciowy 2 łodygi,
śmietana 3-4 łyżki,
masło 50 g,
koperek posiekany 3 łyżki,
liść laurowy 1 szt,
ziele angielskie 3 szt,
sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchew obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy ją na mniejsze części. Selera kroimy w plasterki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. W garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy warzywa i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy wodę oraz przyprawy. Jarmuż myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy w oddzielnym garnku do miękkości, następnie odcedzamy i wkładamy go do bardzo zimnej wody, dzięki temu jarmuż zachowa swój piękny zielony kolor. Jarmuż ponownie odcedzamy, kroimy na mniejsze części i gdy warzywa w zupie będą już miękkie to dodajemy do garnka. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i z powrotem  przelewamy do zupy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i w miarę potrzeb przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz