9.08.2017

Puszyste muffinki bananowo - czekoladowe

Szybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne i puszyste w środku - zapraszam do wykonania!


SKŁADNIKI:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 230 g mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 duże łyżki tahini
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram czekolady mlecznej


W misce lekko ubijam jaja, wlewam olej i dobrze łączę ze sobą. Dodaję mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, tahini, orzechy i rozgniecione na gładką masę banany. Całość łączę ze sobą, dodając pod koniec połamaną na kawałki czekoladę. Ciasto umieszczam w foremkach na muffinki, piekę ok. 20 minut w temp. ok. 190 ' C (grzałki góra-dół).





SMACZNEGO! :-)


* * * 
Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie  - dodaję tam naprawdę rozmaite fotki ;-)

12 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda i przepysznie dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przez Ciebie nie nadążę spalać kalorii na rolkach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki wyglądają bardzo smakowicie i kusząco :) Zapisałam sobie Twój przepis i w wolnej chwili na pewno spróbuję je przygotować :) Jak tu schudnąć... :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej wersji jeszcze nie miałam przyjemności próbować. Czas na zakupy i pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe muffinki, z chęcią się częstuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny przepis dla mojego syna uwielbia banany i czekoladę

    OdpowiedzUsuń
  7. Nabrałam ochoty na marchewkowe babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę przyznać, że połączenie banan-czekolada kusi mnie od bardzo dawna.
    Ciekawa jestem jak sprawdziłyby się u mnie.
    Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczności! Jakie wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wyglądają te muffinki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie śliczne! Tak dawno nie robiłam muffinek. Tutaj chyba tylko zastąpiłabym olej słonecznikowy np. masłem klarowanym, i pewnie dodałabym pokrojoną czekoladę, ale poza tym bomba! :) Bardzo podoba mi się dodatek tahini, musi nadawać ciekawego smaku.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!