sierpnia 09, 2017

Mięso z Udek z Kurczaka w Żółtym Sosie Śmietanowym


W upalne dni średnio chce się gotować, przynajmniej ja tak mam. Tym razem postawiłam na palnik patelnię i zaczęłam do niej wrzucać to co miałam pod ręką. U nas to ostatnio standard. Albo czyszczę lodówkę, albo zamrażarkę i tak też jest smacznie. Od jakiegoś czasu bawię się kurkumą i tym razem nie omieszkałam jej użyć. Świetnie smakuje, świetnie farbuje dania, a do tego korzystnie wpływa na organizm, czyż to nie cudownie?! Jeśli masz wolne ok. 20 minut ugotuj mój obiad. Nie dość, że ma ekspresowy czas przygotowania, brudzisz jedynie patelnię i garnek na makaron, to smakuje bosko! Nawet Młody zapytał kiedy go powtórzę i dlaczego tak mało fasolki. Mało, bo nie chciałam przedobrzyć, ale jak masz ochotę sypnij jej więcej, ja przynajmniej tak zrobię :) To co, zaczynamy!



Składniki na 2 osoby:
  • mięso z ok. 5 podudzi z kurczaka (kupuję w Biedronce od razu bez kości, ale możesz się pobawić i oddzielić mięso z takich standardowych udek)
  • nierafinowany olej kokosowy - do smażenia
  • ok. 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • świeżo zmielona u mnie sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 garści żółtej fasolki szparagowej - u mnie była mrożona
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • ok. 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • makaron albo ryż - u nas wygrał makaron barwiony sepią - można zamówić w sklepach internetowych, w stacjonarnych w moich okolicach nie widziałam


Sposób przygotowania:
Tym razem bajka będzie szybka, bo czasu za dużo nie miałam, ja wróciłam ze swojego treningu, a Młody leciał na swój, więc szybko chciałam dziecko "nakarmić". Na gaz postawiłam garnek z osoloną wodą na makaron i patelnię na której rozgrzewał się olej kokosowy. Kawałki mięsa oprószyłam solą i pieprzem, które delikatnie wklepałam w mięso i na rozgrzanym tłuszczu obsmażyłam z każdej strony. Wiadomo, mięso z kurczaka szybko się przygotowuje, następnie podlałam je wodą na wierzch rzuciłam zamrożoną fasolkę, patelnię przykryłam i dusiłam do momentu, w którym fasolka była odpowiedniej miękkości, bo kurczak wiadomo, był gotowy. W między czasie wrzuciłam makaron do gotującej się wody i zaczęłam gotować. Ja się spieszyłam i u mnie płomień gazu był dość mocny, ale spokojnie możesz przykręcić z lekko spowolnić proces przygotowania. Kiedy fasolka była gotowa, zdjęłam pokrywkę i na mocnym ogniu odparowałam wodę praktycznie do zera i dopiero wtedy zalałam wszystko kremówką, wsypałam kurkumę, czosnek niedźwiedzi i doprawiłam solą i pieprzem. Chwilę pogotowałam, aby kremówka lekko zgęstniała, wsypałam posiekaną pietruszkę, wymieszałam. Oczywiście cały czas pilnowałam makaronu, aby go nie rozgotować ;) Jak podałam? Tak jak widać na zdjęciach.


SMACZNEGO życzy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger