Kasza jęczmienna z warzywami i sosem pomidorowym

Kasza jęczmienna z warzywami w sosie pomidorowym

Kasza jęczmienna z bakłażanem, pomidorami, cebulą i papryką. Całość gotowana w sosie pomidorowym, posypana mozzarellą, bazylią i rozmarynem.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej + 1 łyżeczka soli
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 3 słodkie pomidory (np. malinowe)
  • 1 średni bakłażan
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia, zielona papryka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 150 g mozzarelli
  • garść liści świeżej bazylii
  • kilka listków świeżego rozmarynu

Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Bakłażana, pomidory i paprykę pokroić w nieco grubszą kostkę.

Cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Dodać bakłażana i paprykę.

Doprawić solą, oregano, bazylią i smażyć na patelni przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodać pomidory i ugotowaną kaszę.

Całość zalać passatą pomidorową.

Dokładnie wymieszać i gotować na patelni przez ok. 10 minut.

Na koniec posypać kawałkami mozzarelli i przykryć pokrywką.

Poczekać, aż ser się rozpuści.

Danie podawać posypane liśćmi bazylii i rozmarynu.

Kasza jęczmienna z warzywami w sosie pomidorowym 2

3 komentarze

  1. Mam wrażenie że ktoś kto pisał ten przepis nigdy tej potrawy nie robił albo nie potrafi gotować…

  2. Jakie pyszności 🙂 Mniam 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.